Amazon blir bättre för brandingkampanjer

Posted on Leave a comment

Amazon försöker bevisa för marknadsförare att det inte bara går att sälja sina produkter på plattformen utan att även hitta nya kunder högst upp i konsumentresan.

Den gigantiska e-com plattformen lade till en ny uppsättning mätvärden för marknadsförare för att mäta hur effektiv deras annonsering var för att locka nya kunder. Den ”nya till varumärke” -KPI bryter ut hur många inköp av varumärkesprodukter på Amazon var från personer som inte köpt något från det märket på Amazon inom de senaste 12 månaderna. Det inkluderar också hur mycket det kostar att förvärva de nya kunderna, vilket möjliggör naturligtvis att mäta till exempel vad annonsören haft för ROAS.

Om Amazon kan bevisa sig som en branding plattform, kan den inte bara hjälpa sin ställning bland traditionella branding kampanjer utan också de annonsörerna som är intresserade av bredare upper-funnel strategier, och som inte förväntar sig direkt att sälja sina produkter på Amazon utan är mest intresserade på bredare mediekanaler som exempelvis TV för att öka sina kundbaser.

Det är inget nyhet för oss att Amazon används av konsumenterna inte bara som en direkt köp plattform utan också för product research eftersom det finns detaljerad information från säljarna och andra användare om nästan vilken produkt som helst som kan köpas på nätet. Däremot är detta första gången vi aktivt ser Amazon ta ett steg i riktningen att hjälpa annonsörerna få insikter om hur plattformen hjälper dem med de konsumenterna som befinner sig i början av köpflödet.

Detta är naturligtvis ett till smart steg som Amazon tar inom mediesegmentet för att motivera ännu mer marknadsbudget till sina produkter, dock säkert inte det sista.

 

 

Amazon: Nya targeting möjligheter för ”Sponsored Products”

Posted on Leave a comment

Amazon har nyligen expanderat sina targeting möjligheter för sitt mest populära kampanjformat: Sponsored Products. Tidigare hade sponsrade produkter bara två riktade typer: Automatisk och Manuell. Automatiskt inriktas på nyckelord och produkter som liknar den produkt du marknadsför. Manuell inriktning kräver att du anger specifika sökord för att rikta in.

Den 1 november introducerade Amazon kategori- och produktinriktning för sponsrade produkter. Dessa två nya inriktningstyper lever tekniskt inom alternativet Manuell inriktning. De är dock inte nyckelordsbaserade. Dessa nya funktioner liknar Interest & Product Targeting i Product Display Ads. Det här är inte alltför förvånande, eftersom det har gått rykten om att kampanjtypen Product Display Ads i slutänden fasas ut.

Annonsörer kan använda dessa nya inriktningsfunktioner för att hjälpa kunder att hitta sin produkt när kunder bläddrar i detaljsidor och kategorier på Amazon.

”Category Targeting” tillåter annonsörer att kapitalisera på den massiva inventeringen av specifika kategorier på Amazon. Amazon kommer att visa föreslagna kategorier (Amazon definierar ”kategorier” som produkter som grupperas tillsammans, som kvinnors löparskor) baserat på den produkt man har valt att marknadsföra. Dessutom kan man manuellt söka igenom tusentals kategorier och välja dem individuellt.

Med ”Product Targeting” kan man välja och rikta individuella produkter som liknar den produkt man har valt att marknadsföra. Amazon kommer att tillhandahålla en lista med förslag på produkter som är inriktade på den produkt man har valt att marknadsföra, men det kommer också att ge möjlighet att söka eller manuellt ange en lista över ASINs som kan riktas mot. Förslag till budintervall kommer att tillhandahållas för varje enskilt produkt, och man måste ange ett anpassat bud till var och en.

Båda nya inriktningstyperna stöds också fullt ut via Amazons rapportering.

Product Targeting

 

Rafael Araujo

Head of Operations på Quisma Sweden

Data-optimering med skräddarsydda algoritmer

Posted on Leave a comment

I vår bransch finns det ett uttryck som lyder ”everybody talks about data but no one really knows how to work with it”. Det kan mycket väl vara sant för vissa, men vi på Quisma och GroupM känner dock inte igen oss i detta. Att använda sig av algoritmisk intelligens kan vara ett väldigt effektivt sätt att analysera enorma mängder data för att för maximera kampanjutfall, men detta är lättare sagt än gjort.

 

Ett exempel på hur vi jobbar med data är att vi bygger skräddarsydda algoritmer med specifika kampanjsyften och mål. Den här gången har våra kollegor på Xaxis i Sverige, tillsammans med vårt svenska Business Science-team, byggt en skräddarsydd algoritm som syftar till att maximera sannolikheten att en användare ska se klart en hel videoannons. Algoritmen är baserad på över 15 000 olika kombinationer av webbläsare, tid på dygnet, operativsystem och publicistplacering. Vi har nu haft möjlighet att applicera algoritmen på flera av våra videokampanjer och har sett förbättrad completion rate med upp till 10%, vilket är väldigt fina siffror.

 

Vi fortsätter att jobba med algoritmisk intelligens för att skapa fördelar och utfall för våra kunder. Vi tycker så klart om att prata om data-driven marknadsföring, men vi blir ännu gladare när vi kan skapa verkligt värde för våra kunder med hjälp av våra data-drivna lösningar.

Amazon kommer till Sverige

Posted on Leave a comment

Att Amazon snart lanserar i Sverige står allt mer klart, då det senast under sommaren framkom att Amazon ansökt tillstånd om att erbjuda betaltjänster i Sverige, tidigare haft diskussioner med Postnord om logistik och förra året förvärvade domänen Amazon.se.

 

Amazon står för 54% av all e-handel i USA enligt våra amerikanska kollegor och ca 45% av all e-handel i Tyskland enligt våra tyska kollegor. Följaktligen kommer ett intåg av Amazon till Sverige göra skillnad för konsumenter, e-handlare och annonsörer och kommer därmed också börja konkurrera med Google och Facebook samt lokala publicister som Pricerunner, Prisjakt, Blocket mfl.

 

Enligt en färsk rapport från eMarketer* står Norden nu för 11,5% och snart 13,8% av all ehandel i Västeuropa vilket gör att nordborna köper dubbelt så mycket per person online jämfört med resterande Västeuropa.  Det är med andra ord ingen slump att Amazon planerar en lansering i Sverige 2018 som sin första Nordiska marknad.

 

*Retail and Ecommerce Sales in Western Europe 2018, eMarketer, 6 Aug 2018.

QUISMA och SF Studios tar hem prestige priset i IAB Mixx Awards 2018

Posted on Leave a comment

Motivering

”Vinnaren av årets Bästa Digitala kampanj- Direkt Respons inspirerar genom att koppla ihop teknologi och en datadriven strategi på riktigt. Kampanjen visar hur man på ett unikt sätt kombinerat första-, andra-, och tredje-parts data och genom smart användande av personas skapat relevans i alla kontaktytor. Resultatet är en kampanj  som tripplat försäljningen och halverat kostnaderna.”

 

Resultat

Det skapades stora förväntningar med det nya angreppsättet att basera medieköpen och redan efter 2 veckor noterades att kostnad-per-order inom kampanjen minskat med 50%. Dessa nivåer stabiliserades och bibehölls sedan från den fjärde veckan in i kampanjen. Konverteringsgraden klättrade också omedelbart och nådde 3x högre nivåer vid slutet av perioden.

 

 

Vad är Audience Planning?

När medierna blir mer allt mer fragmenterade, går det inte att enbart förlita sig på paneldata från Orvesto och motsvarande för att göra effektiv medieplanering och medieköp.

 

Audience Planning – ibland också kallat ”people-based marketing” och ”identity based marketing” – samlar i huvudsak olika dataset som annonsörens förstapartsdata; Enhets-ID:er; data från Amazon, Google eller Facebook; och byråers inköpta datakällor för att bygga en konsumentidentitetsgraf och matchar den sedan med publicisternas utrymme utan att avslöja personligt identifierbar information. Många anser att Audience Planning är mer relevant och riktad än traditionell panelbaserad planering, också på grund av att Audience Planning är kanal-agnostisk och i högre grad målgruppsanpassade budskap.

 

 

Bakgrund

SF Studios etablerades 1919 och är det ledande filmbolaget i Norden med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Storbritannien. Bolaget producerar och distribuerar film och tv-serier för den nordiska och internationella marknaden, och driver de digitala tjänsterna SF Anytime och SF Kids Play. SF Studios ingår i Nordens största mediebolag Bonnier AB

 

SF Anytime grundades 2002 och är idag den ledande video on demand-tjänsten i Norden. Tjänsten erbjuder allt från de senaste storfilmerna från Hollywood till smalare kvalitetsfilm och tv-serier. SF Anytime är en del av AB Svensk Filmindustri som i sin tur är en del av Bonnier AB.

 

Konkurrensen om uppmärksamhet inom online-videokonsumtion har ökat de senaste åren med tillkomsten av plattformar som iTunes, Netflix, Amazon Video, Hulo och Google Play, för att inte nämna den uppmärksamhet som tilldelats i streamingtjänster och den organiska utvecklingen av YouTube. Utöver det, enligt statista.com, förväntas att online video on-demand penetrationen i Sverige når 70% 2022, medan den globala penetrationen förväntas att nå 32%. Med mer än 10 000 titlar och med siffror som växer i snabb takt, ökar samtidigt som potentialen för SF Anytime också utmaningar när det gäller att maximera kapitalisering av marknadsföringsbudgetar i detta scenario.

Onlineanvändare har inte bara många alternativ, men är också mer mottagliga för förändringsbeteende. Med konsumenters ökande tid med smartphones är de så kallade micromoments och dess möjligheter avgörande för att definiera om en annonsör lyckas interagera med sin publik, eller inte.

För att lösa detta måste annonsören se på sig själva utifrån ett användarperspektiv. SF Anytime har ett tydligt mål på konverteringar och kostnad per order (CPO) vilket QUISMA också hade som ett KPI för att optimera och mäta resultatet av kampanjen.

 

 

Strategi

QUISMA har i samarbete med Universal Avenue anlitats för att hjälpa SF Anytime med att förstå sin publik ännu bättre för att kunna maximera effekterna av reklam, och generera ännu fler kunder.

Traditionellt har branschen haft mediekanaler och traditionella research-verktyg som primär källa till planering av medieköp, med ambitionen att så småningom nå relevanta publikgrupper och maximera avkastningen. Men i tiden med smartphones och mikromoments är det tydligt att användaren måste vara den främsta källan till medieplanering för att maximera effekten av marknadsföringen.

QUISMA har därför använt sig av Audience Planning, vilket i själva verket innebär att på användarnivå avgöra hur, när, varför och var en annons visas för att maximera relevansen, baserat på data och dynamiskt annonsmaterial i bakgrunden.

 

 

 

Implementering

Genom att implementera en pixel från vår egenutvecklade Data Management Platform (DMP) på SF Anytimes plattform kunde vi samla data om svenska SF Anytimebesökare och deras beteende, samla och normalisera den datan för att sedan analysera och förstå användardynamiken.

Vi matchade SF Anytimes användarbeteende med 21 403 248 aktiva ID-er i vår DMP, vilket motsvarar 6 676 789 personer, eller 73 procent av den svenska befolkningen. Efter att ha klustrat segmenten från DMPn kunde vi definiera olika arketyper som kunde hanteras genom dynamisk genererad annonsering. Vi väljer då att aktivera de två mest överrepresenterade av dem:

 

 

  • The Young Beauty Maven: Hon är 16-20 år gammal, surfar på mobilen tittar på videoklipp, läser innehåll under dagen, särskilt bloggar, men även nyheter på kvällen. Hon gillar att strömma musik på språng och ta bilder såväl som videos med mobilen. Hon har gått i skolan och är mån om utseende och välbefinnande. Hon är i början av sin karriär och är mycket intresserad av skönhet, mode och spa.

 

  • Techie: Både män och kvinnor mellan 26-35 år gamla som är väldigt tech savyy, surfar mest på mobila enheter. Konsumerar innehåll relaterat till teknik, inklusive mobiltelefoner och datorer, läser produktrecensioner och uppdaterar sig med ny teknik, både för personligt bruk men också som kan tillämpas på jobbet. De använder också fler appar än genomsnittet och gillar att spela spel.

 

Andelen av budgeten mellan de två arketyperna var baserad på den potentiella räckvidd som DMPn angav för var och en av dem. Utöver detta visade också datan vilka filmer och serier som båda arketyperna brukar konsumera, vilket stödde oss att rekommendera annonser på användarnivå och på ett dynamiskt sätt.

Inställningen gjordes så att de olika segmenten från DMPn speglades i media-köpplattformarna som målgrupper, redo att nå rätt användare med rätt meddelande vid rätt tillfälle. En pilotkampanj aktiverades mellan oktober och november 2017 och under denna period genomförde QUISMA en rad ytterligare analyser om segment och kreativ intelligens för att finjustera optimeringen av resultatet.

 

 

Vad är Audience Planning?

Posted on Leave a comment

När medierna blir allt mer fragmenterade, går det inte att endast förlita sig på paneldata från Orvesto och liknande för att bestämma effektiv medieplanering och medieköp.

Audience Planning – ibland också kallad ”people-based marketing” och ”identity based marketing” – samlar i huvudsak olika dataset som annonsörens förstapartsdata; Enhets-ID:er; data från Amazon, Google eller Facebook; och byråers inköpta datakällor för att bygga en konsumentidentitetsgraf och matchar den sedan med publicisternas inventory utan att avslöja personligt identifierbar information. Många anser att Audience Planning är mer relevant och riktad än traditionell panelbaserad planering, också på grund av att Audience Planning är kanal-agnostisk och i högre grad målgruppsanpassade budskap.